Brezčasno

Odprti in zračni prostori, v katerih prevladujeta uporabna estetika in brezčasnost, pomešana z nevtralnimi barvami in toplino lesa. Takšna je danes enostanovanjska hiša, ki so jo arhitekti iz biroja Studio.a+v zaradi nefunkcionalnega tlorisa zasnovali na novo in tako prilagodili štiričlanski družini.

Hiša, ki ima 240 kvadratnih metrov površine, je s temeljito prenovo, v katero je bila med drugim vključena odstranitev stopnic in stebra v kuhinji, stenskih in talnih oblog, dobila nov tloris. »Z odstranitvijo stebra v kuhinji in povečanjem odprtine v nadstrop­ni plošči smo ustvarili dvovišinski ambient,« pojasnjuje arhitektka Viktorija Žavbi iz biroja Studio.a+v in dodaja, da so stopnišče, ki je bilo prej ob steni, umestili v sredino bivalnega prostora in tako dosegli lahkotno pregrado med dnevno sobo in kuhinjo z jedilnico. Dnevni prostor se po njenih besedah zdaj širi v zgornje nadstropje, kjer je na galeriji nastala knjižnica z delovno mizo in pogledom na bivalni del. Prav steber, ki je onemogočal normalno organizacijo kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, je zahteval veliko pozornosti in truda projektantov.

Spremenil se je tudi tloris zgornjega dela hiše: v prej temni in mrzli mansardi, kjer sta bili ob dveh sobah še kopalnica in neizkoriščena galerija, so uredili dve otroški sobi s predprostorom oz. igralnico, ki se lahko preuredi v dodatno sobo, in otroško kopalnico. Na mestu neizkoriščene galerije so zasnovali spalnico z garderobno sobo in kopalnico. »Dodali smo strešna okna in dve novi okenski odprtini na stranski fasadi v otroških sobah ter tako dosegli, da so prostori svetli, odprti, zračni in prijetni za bivanje,« pojasni sogovornica.

Ena pomembnejših želja lastnikov hiše je bila dovolj shranjevalnih površin, zato so vsak primeren kotiček v hiši, ki sicer nima kleti, izkoristili za vgradnjo omar, hkrati pa poskrbeli, da prostori delujejo zračno in ne preveč zapolnjeno. »Odprti, zračni in svetli prostori, ki niso nasičeni. Uporabnost, estetika in brezčasnost. Sodobna oprema. Dovolj manevrskega prostora za adaptacijo, ko otroci odrastejo in se potrebe družine spremenijo,« našteje Žavbijeva izhodišča pri zasnovi interierja.

Z materiali in barvami so želeli doseči brezčasnost in uporabnost, zato niso izbrali trenutno trendovskih barv, ampak so ostali pri nevtralnih in naravnih odtenkih v kombinaciji z lesom in kovino. »V sprejemni sobi s kaminom, ki je dvostranski in povezuje dnevno sobo s sprejemnico, je umeščena dolga vgrad­na omara, v celoti oblečena v starano ogledalo, ki ustvari poseben učinek in z odsevom vizualno poveča prostor. V njem odseva tudi ogenj iz kamina,« pojasnjuje arhitektka in dodaja, da so se za izrazitejše barve odločili le v otroškem delu, kjer se v kopalnici pojavi barva magente, kopalniška keramika pa je v nevtralnih barvah z bolj igrivim relief­nim vzorcem. »Igrivost pri opremljanju se v otroškem delu nadaljuje z oblazinjeno nišo v omari, ki povzame obliko hiše v igralnici,« še pravi Žavbijeva. Nevtralne sive odtenke so kombinirali z opremo iz rustikalnega in krtačenega hrastovega furnirja ter kovinskimi dodatki. Izbor materialov in barv dopolnjuje tudi talna obloga iz krtačenega rustikalnega hrastovega parketa in keramike v predprostoru, servisnih prostorih in kopalnicah.

Veliko pozornosti so namenili osvetlitvi. Pri tem po besedah sogovornice vedno stremijo k različnim možnostim in scenarijem, pomembno pa je, da se lahko z različnimi tipi luči in postavitvami v različnih delih dneva ustvarijo različni ambienti.

Vlogo glavnega elementa v bivalnem delu hiše imajo stopnice. Pred prenovo so bile prislonjene na edino steno, ob katero je bilo mogoče umestiti omarico s televizorjem. Zato so se odločili obstoječe odstraniti in postaviti nove. »Te so oblikovane in konstrukcijsko zasnovane tako, da so kot polprosojna tančica med kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo. Element, ki hkrati povezuje in ločuje bivalni prostor,« jih opiše arhitektka in doda, da so veliko časa namenili vzpostavitvi prist­nega odnosa z naročniki, ker je le tako projekt lahko uspešen in stanovalci zadovoljni. »Bistvo je, da se vzpostavi takšen odnos, v katerem naročnik lahko projektantu zaupa, kako živi. Z vsemi navadami, razvadami in kapricami. Nato je delo arhitekta, da njihove misli prevede, poveže v celoto in z enovito idejo pripelje do realizacije,« odgovarja arhitektka na vprašanje, čemu so pri tem projektu namenili največ pozornosti.

Aleksandra Zorko

Namestnica odgovorne urednice, sicer pa poznavalka oblikovanja, arhitekture in ljubiteljica lepega.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE