Hiša za ljubitelja knjig in mačk

Hiša za ljubitelja knjig in mačk

Prenovljeno hišo v Brooklynu zaznamujejo knjige. Te imajo svoje mesto povsod: na hodniku, v kuhinji, jedilnici in seveda v dnevni sobi ter spalnici. A interier, ki so ga zasnovali v arhitekturnem biroju Barker Freeman Design Office (BFDO), ki ga vodi arhitektka Alexandra Barker, ne zaznamujejo zgolj knjige, pri njem sta imeli glavno besedo tudi dve sramežljivi stanovalki, to sta dve prikupni muci.

Lastnika hiše, umetnica, pesnica in profesorica ter knjižničar, sta arhitekturni biro BFDO najela za prenovo starejše hiše v Brooklynu, želela pa sta si odprte in živahne prostore, v katerih je dovolj prostora za bogato zalogo knjig in prosto sprehajanje njunih dveh mačk.

Spodnji del hiše je namenjen bivalnim prostorom, razdeljen pa na štiri dele: dnevno in televizijsko sobo, kuhinjo in jedilnico. Nosilna stena, ki je sredi pritličja hiše, delno zastira pogled na vhodna vrata in vrata v klet, hkrati pa nudi prostor za televizor in osmišlja prostor, odmerjen televizijski sobi.

Glavno vlogo v pritličju hiše imajo knjige, ki so nameščene na po meri narejene knjižne police. Te so zasnovane dinamično na različnih višinah, najvišje police pa so prazne, tako da se lahko mački sprehajata po njih, opazujeta dogajanje v prostoru in skozi mini prehode v tleh splezata v prvo nadstropje. Notranja vrata v pritličju in prvem nadstropju imajo prav tako narejene lopute, skozi katere se lahko maci prosto gibljeta.

Na policah, ki so v notranjosti pobarvane v odtenek melone, pa niso zgolj knjige, ampak tudi umetniška dela. Pogled pritegnejo mini rdeča vrata, vgrajena v belo knjižno steno. Gre za umetniško delo lastnice, in sicer se za mini rdečimi vrati, ki so pobarvane z isto rdečo barvo kot vhodna vrata, skriva model stare dnevne sobe z vso opremo.

Prvo nadstropje hiše je namenjeno spalnicam in studiu za lastnico, v katerem ustvarja. V njem so poleg klasičnih kosov pohištva arhitekti naredili še ustvarjalni kotiček na podestu, namenjen pisanju in razmišljanju. Narejen pa je iz starega recikliranega lesa, ki je ostal v hiši ob prenovi. Studio ima pogled na atrij, izhod pa na majhen balkon.

Polkletni del hiše je namenjen sobi za goste in telovadnici za lastnika. In to je edini del hiše, v katerega mački nimata dostopa.

Stene zadnjega dela hiše, ki se odpira na atrij, so skoraj v celoti steklene. Te skrbijo tudi za naravno svetlobo v hiši.

Marsikateri stari kos pohištva so v hiši obdržali in prenovili, na primer lesena vrata, kljuke, talno oblogo iz borovega lesa. Prav tako so obdržali starinsko vitrino, ki so jo vključili med sodobno zasnovane knjižne police. Da gre za prenovljeno staro hišo, so poudarili tudi z izborom barv in barvnimi poudarki po stenah.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE