To naredite s smrečico, da bo ostala sveža dlje časa

10. 12. 2022 | Besedilo: E. N.

jelka, božično drevesce, smrečica

Božična drevesca imamo postavljena dlje časa in poskrbeti moramo, da se ne posušijo.

Nekoč je tradicija narekovala, da se drevesce postavi in okrasi na božični večer. V zadnjih letih z okraševanjem pričenjamo precej prej, drevesca stojijo še preden se konča mesec november. Če se odločimo za naravno drevo, moramo zanj dobro poskrbeti, "podaljšan" praznični čas pa od nas zahteva še večjo skrb, da iglice ne bi odpadle še pred božičem.

V enem izmed člankov smo zapisali nasvet babice Babs, ki svetuje, da v vodo, v kateri stoji smrečica, dodamo sodavico. Razlog za to je podoben kot dodajanje sladkorja v vazo s šopkom. Rastlina namreč potrebuje hranila, paziti pa je treba, da vodo v vazi redno menjujemo, da se v njej ne bi zaredile bakterije, ki bi povzročile gnitje stebla. V vazo z rožami pogosto v ta namen dodajamo tudi aspirin, v videu, ki ga delimo spodaj, pa avtor priporoča, da se znajdemo nekoliko drugače.


Še preden smrečico postavimo v stojalo z vodo, odžagamo nekaj centimetrov debla, da drevescu omogočimo lažje črpanje tekočine. Nato dodamo vodo in počakamo, da jo drevo vsrka. Tekočina bo namreč hitro izginila iz stojala, saj je smrečica v trgovini brez vode čakala kar nekaj časa. Nato ponovno dodamo vodo, v namen razkuževanja pa dodamo še nekaj zamaškov vodke ali podobnega alkohola. Tako bomo preprečili bakterijam, da se v vodi razmnožijo.

Smrečica bo držala dlje tudi, če preprečimo, da je izpostavljena direktnim sončnim žarkom, prav tako pa jo odmaknimo čim dlje stran od kamina, radiatorjev ali podobnih grelnih teles. Vsakih nekaj dni drevesce nežno poškropimo z vodo in tako bo ostalo sveže in dišeče dlje časa.


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE