Čas za sajenje jesenskega česna

Čas za sajenje jesenskega česna

Česen lahko sadimo spomladi ali jeseni, vendar ne istih sort. Rastni cikel različnih tipov česna je namreč prilagojen na različne dolžine dneva in temperature. Čas za sajenje jesenskih sort je druga polovica oktobra, če je ta topel, tudi začetek novembra.

Zakaj? Če ga posadimo prezgodaj, bo morda še pred zimo naredil listke, ki so za zmrzal občutljivi. Zato se ne splača hiteti.

Jesensko in spomladansko sajenje česna je značilno za naše kraje, drugod po svetu ima lahko tudi drugačen cikel. V trgovini kupljenega česna z drugih delov sveta zato ne uporabljamo za sajenje. Med jesenskimi sortami česna sta pri nas naprodaj dve avtohtoni sorti, ptujski jesenski in belokranjski česen anka. S Ptuja prihaja tudi letna sorta ptujski spomladanski. Ptujski jesenski česen je v primerjavi s pomladnim  debelejši, z manjšim številom velikih stročkov, ima manj izrazit okus in v skladišču (nižje temperature) zdrži štiri mesece, nekje do novembra ali novega leta, potem začne kaliti. Porabimo ga do takrat ali pa ga na jesen posadimo. Pomladni česen začne v skladišču kaliti šele februarja ali marca. Obe sorti česna pobiramo približno hkrati, konec junija ali v začetku julija.

Česen ne mara zemlje, to je tudi razlog, da slovenskim vrtičkarjem, ki imajo v povprečju pregnojeno zemljo, ni prav uspeval. Na gredici, kjer ga bomo posadili, ne smemo vsaj dve leti prej uporabiti hlevskega gnoja ali komposta. Jeseni pred sajenjem česna gredo samo prekopljemo in pripravimo. Česnu ustrezajo peščena tla, če so težka, jo zato lahko posipamo s kremenčevim peskom. Za sajenje uporabimo debelejše zunanje stročke, ki jih sadimo globlje kot pomladi. Priporočljivo je, da so vrste 30 cm centimetrov narazen, med posameznimi stroki v vrsti pa naj bo pri zimskem, ki je debelejši, deset centimetrov prostora. Taka razdalja je potrebna zato, da lahko tla v vrstah rahljamo, tudi ko se česen že odebeli.

KOMENTARJI

viktorh
2. 10. 2015 11:03

Vsaka informacije je koristna, če tudi po dveh letih Letos ga bom sadil po dolgem času. Tudi ta prispevek pa mi je marsikaj pojasnil o česnu. Hvala!

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE