Na Špici študentje in dijaki pečejo ter osveščajo o čistem okolju

1. 9. 2016 | Besedilo: K. Ž./STA

okolje, BIC Ljubljana

V Biotehniškem izobraževalnem centru (BIC) Ljubljana so ob začetku novega šolskega leta na Špici ob Ljubljanici pripravili izobraževalno-kulinarično prireditev na prostem Ljubljana čutim, vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam. Dijaki in študenti so predstavili tudi nov pekovski izdelek "zelenko", ki po besedah dijakov spodbuja lokalno hrano.

BIC Ljubljana, ki ga obiskuje okoli 3000 dijakov, študentov in odraslih, se je na prvi šolski dan po besedah ravnateljice Tjaše Vidih pripravljal zelo aktivno. "Poleg priprav na nove dijake oz. prvošolce smo se pripravljali tudi na kulinarično prireditev Ljubljano čutim, vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam, z namenom, da pokažemo naše delo in da osveščamo prebivalce zelene prestolnice Evrope," je dejala Vidihova.

Na prvi šolski dan so po njenih besedah posebno pozornost namenili šolarjem, ki se lahko udeležijo "lahkih iger brez meja", ki so jih poznale naše babice in počasi prehajajo v pozabo. Šolarji lahko izdelujejo tudi žabice in zmaje iz papirja ter različnih mas. Tisti najbolj radovedni pa se lahko preizkusijo tudi v kvizu in sestavljenki o Ljubljani.

Na prireditvi, ki bo trajala ves dan, so za obiskovalce pripravili kulinarično presenečenje, in sicer nov pekovski kruh "zelenko", ki so ga prav za to priložnost razvili skupaj z dijaki in študenti. "Gre za kruhek z bučnimi semeni z zeleno sredico in vsebnostjo lokalnih sestavin," pravi novopečena diplomantka BIC Tina Koželj, ki je sodelovala pri razvoju novega pekovskega izdelka. Ali se bo "zelenko" znašel na prodajnih policah, pa je odvisno od odzivnosti ljudi, je dodala.

Učiteljica Mojca Smerajec, ki na šoli poučuje pekarstvo, je pojasnila postopek pri razvoju novega izdelka. "Vedno delamo timsko in projektno, se učimo teoretično postopkov in surovin, nato skupaj z dijaki sestavimo recepturo, jo preizkusimo v praksi in v delavnici ter jo izboljšamo. Pri tem velikokrat sodelujejo študenti s svojimi idejami," pravi.

Prireditev, ki jo sofinancira zavod Turizem Ljubljana, želi spodbuditi tudi skrb za zeleno in čisto okolje, in sicer prek urbanega čebelarstva. Dijaki programa naravovarstveni tehnik na BIC Ljubljana predstavljajo medovite rastline, različne vrste medu, pripravili so tudi medeno degustacijo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE