Požar v Novem mestu: Previdnost pri vrtninah


Požar v Novem mestu: Previdnost pri vrtninah

Po hudem požaru v Novem mestu je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil številne napotke za prebivalce. Med drugim je pozval tudi k posebni previdnosti pri uživanju zelenjave z vrta in čiščenju stanovanj. Prvi rezultati laboratorijskih analiz so sicer pokazali, da izmerjene koncentracije ne presegajo mejnih vrednosti, kar pomeni, da bi vrtnine lahko bile primierne za uživanje, vendar pa so obširnejše analize zemljin in kmetijskih pridelkov še v izdelavi.

Redno umivanje rok

NIJZ je odsvetoval intenzivno gibanje, športne in rekreativne prereditve na prostem na prašnih površinah, ki so bile pod vplivom požara. Na območjih, onesnaženih s sajami, je treba omejiti stik z zemljo, travo, peskom in prahom. Onesnažene roke in vse druge dele telesa pa je treba temeljito umiti z milom in vodo.

Še posebej je treba zaščititi otroke; ti naj se ne dotikajo zemlje, peska, trave, rastlin in drugih predmetov, ki bi bili lahko onesnaženi. Umazanih rok ne smejo dajati v usta. Po aktivnostih na prostem je z oblek treba stepsti prah in zamenjati obutev. Obrisati je treba tudi hišne ljubljenčke. Tudi v bivalnih prostorih je nujno redno mokro odstranjevati prah. Na NIJZ svetujejo še čiščenje zunanjih površin, ki so bile izpostavljene požaru (okenske police, igrala, stoli, mize).

Kaj narediti z vrtninami

Listnate zelenjave, kot so solata, radič, blitva, špinača, rukola, peteršilj, listnata zelena, začimbe, druga zelišča in paprike ne uporabljajte, svetujejo na NIJZ. »Porežite oziroma poberite jih in zavrzite med komunalne odpadke (ne v kompost ali med biološke odpadke) oziroma skladno z navodili komunalnega podjetja,« so še opozorili. Odsvetovana je tudi uporaba stročjega fižola, razen če dozori v zrnje.

»Plodovke in sadje, ki ga je mogoče lupiti – kumare, bučke, jajčevce, paradižnik, breskve, jabolka – pred uživanjem temeljito operite in olupite, pri zelju in ohrovtu pa odstranite zunanje liste. Olupki niso primerni za krmo živali ali kompostiranje,« so še dodali. Tudi podzemna in korenasta zelenjava (krompir, korenje, gomoljna zelena, česen in čebula) je po temeljitem pranju in lupljenju primerna za uživanje, so še navedli na NIJZ.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE