Kuhinja – oblikovalski izziv: Boljši izkoristek s polotokom

13. 6. 2013 | Besedilo: Igor Hočevar, u. d. i. a., Nina Juratovec, u. d. i. a.

kuhinja- oblikovalski izziv, Elementare

Glavni problem obstoječe kuhinje je slab izkoristek razmeroma velikega prostora. Otok zaradi položaja sredi prostora ni omogočal postavitve visokih elementov ob edino v celoti funkcionalno steno. Pri tem se je izgubilo veliko shranjevalnih površin, prazna stena pa deluje v linijskem prostoru še daljša. Krajši stranici sta zasedali okenski odprtini, in ker je bila manjša nefunkcionalna, smo jo zaprli.

Nova rešitev je v prostor vnesla razgibanost, pridobili smo dovolj delovnih površin in prostora za shranjevanje, kar pa ni zmanjšalo funkcionalnosti. K temu je najprej pripomogla sprememba kuhinjskega otoka v polotok, saj smo tako lahko uporabili prej prazno steno. Ob njo smo postavili srednje visoke elemente hladilnika in shrambe, ki v celoti zaseda tudi kotni del. Prostora optično ne zasičijo, hkrati pa smo nad njimi lahko vgradili viseče elemente, zaprte do stropa. Tako smo pridobili veliko dodatnih shranjevalnih površin, ki jih prej v kuhinji ni bilo na pretek.

Mejnik med njimi je odprta polica, ki ustvari nišo ter omare optično razdeli. Kljub prestavitvi polotoka ob steno se je delovna površina povečala, med elementi pa še vedno obdržimo zadosten prehod. Na hrbtni strani polotoka so hrambni elementi, v katere lahko pospravimo manjkrat uporabljene predmete ali pa postanejo dodatne omarice za potrebe jedilnice. Ker je na krajši steni večja okenska odprtina, smo se odločili za odprte stenske elemente, ki delujejo lahkotno in kuhinji dodajo nekaj več.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE