18. 9. 2017

Vgradnja zemeljskega kolektorja

Brane po elektronski pošti

Vgraditi nameravam zemljski kolektor v skupni dolžini 300 do 400 metrov. Zanima me, ali je boljše in dolgoročno cenovno bolj ugodno vgraditi eno zanko ali tri oziroma štiri zanke po 100 metrov. Sprašujem zato, ker različni ponudniki zagovarjajo vsak svojo teorijo.

Hvala

Škoda, da v vprašanju niste navedli več informacij o načrtovanju zemeljskega kolektorja ter argumentov različnih izvajalcev, saj bi jih lahko komentirali, tako pa vam posredujemo več opornih argumentov za lažje razumevanje.

V splošnem velja, da se horizontalni zemeljski kolektor dimenzionira glede na več parametrov. Prvi so toplotne potrebe stavbe (ogrevanje prostorov in priprava tople vode), ki vplivajo na izbrano moč in tip toplotne črpalke. Ti nam dajo podatek o hladilni moči sistema s toplotno črpalko, rezultat pa je, ob upoštevanju značilnosti terena (ocena možnega odvzema toplote) potreba zemeljska površina za razvod cevnih registrov. Število zank se določi na podlagi potrebne zemeljske površine ter dimenzije cevi (npr. PE 20 do 32) in dolžine registrov (npr. 100 m).

Pretok medija (voda/glikol) se v celotni količini pojavlja na krajši trasi med toplotno črpalko in razdelilnikom zank, v nadaljevanju pa se skupna količina medija enakovredno razdeli na posamezne zanke in tako postane nekajkrat manjša. To je pomembno tudi z energijskega vidika obratovanja, saj mora obtočna črpalka v prihodnjih letih uporabe sistema premagovati hidravlične upore v tej cevni mreži. Večji ko so upori, večja je tudi raba energije za pogon črpalke in manjša je učinkovitost vašega sistema s toplotno črpalko.
Po eni strani torej želimo navzdol omejevati začetno investiranje v cevne razvode v terenu, po drugi strani pa z izdatnejšim dimenzioniranjem (večji premer cevi, več registrov, mogoče celo večja površina) trajno zagotovimo manjšo porabo električne energije v sklopu s toplotno črpalko ob enakem toplotnem energijskem izplenu.

Zaključni komentar je naslednji. Večje število zank je zanimivo z dolgoročnega vidika varnosti obratovanja, saj lahko v kakršnem koli primeru poškodbe posameznih zank te izločimo iz sistema. Ob relativno manjšem premeru cevi v zankah ima sistem nižje tlačne padce ter s tem potrebuje manjšo obtočno črpalko, s posledično manjšo porabo električne energije. V primeru sistema z eno zanko, kar v praksi srečujemo redko, bi morebitno investicijo zmanjšali zaradi nepotrebnega razdelilca cevnih zank, vendar bi morali zaradi obratovanja premer cevi nesorazmerno povečati (ob predpostavki doseganja enakih tlačnih padcev), s čimer verjetno ne bi dosegli nižje končne cene zemeljskega sistema.

Glede na opisano stanje je smiselno ali celo nujno, da od svojega projektanta strojnih instalacij dobite kar največ podatkov oziroma argumentov za takšno ali drugačno strokovno odločanje.

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Ogrevanje hiše

Kupil sem 10 let staro hišo, ki ima v pritličju talno ogrevanje, v mansardi pa radiatorsko. Površina je 220 m2. Hiša je zidana modularna opeka + 14 cm stiroporja. Sedaj je kurj... Več >

Slavc

Glede na podatek o zunanjih stenah hiše obstajata obe omenjeni možnosti. Za odločitev o eni ali drugi vam svetujem po... Več >

Matjaž Malovrh
neodvisni energetski svetovalec

Izolacija s stiroporjem

Imam 50 let staro hišo, zidano z navadno rdečo polno opeko z zunanje strani trnova in skupaj debelina 45 cm. Izdelati bi dal izolacijo s stiroporjem. Zanima me, kakšno debelino stirop... Več >

Roman

Več >

Preureditev stopnic v shrambo

Lep pozdrav. Rad bi preuredil stopnice v shrambo oziroma v garderobo in me zanima, če imate kakšen predlog. Stopnice sem že zaprl. Več >

Mitja

Spoštovani, priporočam, da si police za shranjevanje razporedite samo na eno stran (na levo steno, ki je ... Več >

Katra Jezeršek
Magistrica inženirka arhitekture in sodelavka spletne redakcije.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE