Sadovnjak v januarju

15. 1. 2012 | Besedilo: Robert Mabič

cepiči, sadovnjak, rez sadnega drevja

V času mirovanja se rastline kljub navideznemu brezdelju pripravljajo na prihajajočo rastno sezono. Našim očem nevidno dogajanje zahteva svoj čas, navadno je to do začetka januarja, potem pa so sadne rastline pripravljene na novo rast.

Seveda se ta ne začne vse do marca ali aprila, ko nizke temperature popustijo, do takrat pa so prisiljene počakati. Najbolj neučakane so mlade in starejše rastline, pa tudi tiste, ki so v prejšnjem letu pretrpele škodo zaradi vremena, bolezni, škodljivcev in pomanjkanja.

Če smo debla sadnega drevja že jeseni premazali z belo barvo, le preverimo, ali se ni morebiti kje sprala in bi bilo treba postopek ponoviti, druga drevesa pa pobelimo zdaj.

Januarja je tudi čas za nabiranje cepičev koščičastega sadja, če želimo precepiti ali docepiti obstoječe sadne sorte. Režemo zdrave enoletne poganjke debeline svinčnika – ti imajo navadno večinoma lesne brste, saj cvetni za ta namen niso primerni – in z osvetljenega dela krošnje. Malo pozneje, februarja in marca, bomo narezali tudi cepiče pečkarjev (jablan, hrušk), ki ne smejo odganjati, do cepljenja pa jih bomo shranili na prostem, zakopane v zemlji, v vlažni mivki ali mahu, ali v hladilniku, zapakirane v naluknjane plastične vrečke. Pomembno je tudi, da sorto, ki jo nameravamo cepiti, dobro spoznamo in se prepričamo, da je rastlina, s katere nameravamo rezati cepiče, zdrava. Posebno smo pozorni na rodnost in vsakršne nenavadne znake, ki so lahko posledica okužb z virusi (ploščat les, metlasta rast ...).

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE