Recepti za shranjevanje in konzerviranje pridelkov

20. 9. 2011 | Besedilo: J. B.

marmelada, omaka, prevretek, recept, ozimnica

Paradižnikova omaka

  • solatna skleda narezane čebule
  • 2 dl oljčnega olja
  • 5 l paradižnikovega soka
  • 15 strokov strtega česna
  • 42 g soli
  • majaron, bazilika, peteršilj in timijan

Na olju posteklenimo čebulo, zalijemo s paradižnikovim sokom (paradižnik sočimo s polžastim sokovnikom), dodamo česen in začimbe ter solimo. Kuhamo približno 15 minut, vroče napolnimo v kozarčke in zapremo.

 

Paradižniki na sladko

  • 1,1 kg paradižnika češnjevca
  • 30 dag sladkorja
  • sok 1 pomaranče
  • sok 1 limete
  • 1 limeta, zrezana na koščke z olupkom vred (ekološko pridelana)

Sladkor in paradižnik z dodatki kuhamo podobno kot marmelado in zmes ves čas mešamo. Če se pojavijo pene, jih odstranimo s penovko. Zmes bo precej tekoča, če jo želimo zagostiti, lahko dodamo še pektin. Vroč preliv nalijemo v kozarčke in jih takoj zapremo. Odlično se poda k vaniljevemu sladoledu.

 

Borovničeva marmelada s kokosom

  • 1,8 kg gozdnih borovnic
  • 65 dag banan
  • 22 dag kokosovih kosmičev
  • 50 dag temnega trsnega sladkorja
  • 22 g pektina

S sladkorjem pomešano sadje kuhamo in mešamo približno 15 minut, pred koncem dodamo kokosove kosmiče in pektin. Vročo marmelado nalijemo v kozarčke in jih takoj zapremo.

 

Kisli prevretek za pasterizirane paradižnike

  • 2,5 l vode
  • 1,1 l kisa za vlaganje
  • od 7 do 9 velikih zvrhanih žic sladkorja
  • od 2,5 do 3 velike zvrhane žlice soli

Sestavine prevremo, z ohlajenim prevretkom zalijemo paradižnik in izbrane začimbe ter kozarce pasteriziramo. Enako raztopino lahko uporabimo tudi za kumarice ali bučke. Tem dodamo čebulo, česen, lovorov list, svež koprc, nekaj zrn popra in po želji še kaj.
 

Več napotkov naše sodelavke Ruth Podgornik Reš za shranjevanje in konzerviranje pridelkov si lahko preberete v članku z naslovom Eksperimentiranje in tradicija.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE