Vzgoja robide: redčimo rozge in krajšamo poganjke

Medtem ko se v zvezi z divjo robido prej kot na slastne sadeže spomnimo na zmešnjavo trnovih vej, iz katerih se težko izmotamo, je zanimivo, da so vrste, ki jih gojimo v vrtu, večinoma breztrnate. Robida je nekakšen nepravi grm, trajnica, katere nadzemni del živi le dve leti, koreninski sistem pa je trajen in iz njega vsako leto poženejo mlade rozge, ki bodo prihodnje leto rodile. Vzgojno obliko in priporočeni način rezi, za katero je čas tik pred brstenjem, smo si ogledali v poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije.

Robide posadimo v nevtralna do rahlo kisla tla z veliko organske snovi. Dobro je, če jih pri vznožju zaščitimo z namensko tkanino, ki preprečuje rast plela in izsuševanje. Ker ima rastlina zelo bujno rast, moramo robide posaditi okrog meter narazen, precej bolj vsaksebi kot maline. Po besedah Romana Mavca se je za najbolj ustrezno vzgojno obliko izkazalo gojenje ob opori s tremi žicami, ob katere privezujemo rozge. Višina najvišje, priporoča sogovornik, naj bo okrog 1,8 met­ra. Če so namreč rastline posajene na primerni razdalji in po priporočilih obrezane, bodo dosegle višino okrog dva metra in bo obiranje še obvladljivo. Če bi poganjke speljali niže, pa bi bili zaradi bujne rasti spodnji deli kmalu zasenčeni.

Potem ko robide posadimo, porežemo nadzemni del do tal. To je potrebno zato, da bi še isto leto pognali lepi mladi poganjki, rozge, ki bodo prihodnje leto rodile. Požene jih veliko, vendar ji vedno razredčimo na tri do pet. Med letom se bodo obrasle še s stranskimi poganjki, ki jih (dvakrat ali trikrat v rastni dobi) vedno prirezujemo na pet do sedem brstov. Režemo pravokotno, kakšen centimeter od brsta. Ko rozge odrodijo, jih takoj po obiranju izrežemo do tal, s čimer omejimo obolevanje rastline in okužbo mladih rozg. Pri izrezovanju ne puščamo štrcljev, saj v nasprotnem primeru s škarjami čez čas ne bomo več dosegli tal. Zapomniti si velja, da enako do tal režemo pri vseh vrstah jagodičja, pri vrtnicah in drugih trajnicah, če se lotimo izrezovanja poganjkov, opozori sogovornik.

Medtem ko se bodo na lanskih rozgah razvijali plodovi, bodo iz zemlje zrasle nove, s katerih bomo obirali prihodnje leto. Tudi te moramo že letos razredčiti na največ tri do pet, stranske poganjke iz njih pa sproti prikrajševati na pet do sedem brstov.

VIDEO o obrezovanju sadnega drevja si lahko ogledate v članku Rez sadnega drevja, več člankov na to temo pa najdete v rubriki Vrt in živali.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE