Najpogostejše napake pri kisanju zelja in repe

18. 9. 2017 | Besedilo: J. B.

napake pri kisanju zelja

Z domačim kisanjem repe in zelja se najbrž pri nas ukvarja več ljudi, kot jih ti vrtnini prideluje. Uspešnost kisanja uravnava cela vrsta dejavnikov, na mnoge lahko vplivamo sami, nekateri pa so odvisni od letine oziroma vremena med rastno sezono.

– Če premalo solimo, je zelje premehko. Takšno je lahko tudi, če so temperature kisanja prenizke ali pa se nam zaradi slabega čiščenja in prisotnosti zraka v zelju na vrhu razvijejo plesni.

– Preveč soljena zelje in repa sta pogosto žilasta, trda.

– Napake vonja in okusa so lahko posledica predolgega skladiščenja surovega zelja v neprimernih prostorih, premajhnega števila mlečnokislinskih bakterij (razlog je prepozna ali čezmerna uporaba zaščitnih sredstev med pridelavo).

– Rdečkasto in sivkasto obarvanje je posledica prisotnosti kisika, ki omogoči razvoj in rast kvasovkam in plesnim – povzročajo nepravilno kisanje.

 

PREBERITE ŠE:

Kisanje zelja in repe v kozarcih

Kisanje zelja in repe: Glavno vlogo imata količina soli in temperatura

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE