Postani vrtnar: Bogat pridelek in jesenska priprava tal

13. 9. 2015 | Besedilo: Vanes Husić, Klub Gaia

postani vrtnar, unichem

Zdaj že lahko rečemo, da so izbrani vrtnarji v natečaju Postani vrtnar, katerega pokrovitelj je podjetje Unichem z blagovnima znamkama Plantella in Bio Plantella, privrtnarili veliko zdravega pridelka. Načrte za vrtove so izrisali s spletno aplikacijo Naredivrt.si, nenehno pa so jih spremljali mentorji Kluba Gaia in jim svetovali, kaj saditi in kako vrtnine obraniti pred škodljivci in boleznimi. V pomoč so jim bili tudi Unichemovi izdelki, od hranil do sredstev za varstvo rastlin. Po odlični sezoni se natečaj s tem zaokrožuje, izbrane vrtnarje pa bo pokrovitelj nagradil še z razvajanjem v velnes centru in jim za spomin izročil diplomo za uspešno vrtnarjenje.

Vrtnarska sezona se z jesenjo približuje koncu. Vroče poletje z občasnimi padavinami je prineslo vsem družinam bogat pridelek. Ker pa se poljine praznijo, smo se že lotili jesenskega sajenja solatnic, čebulnic in kapusnic. Vrtnine so precej izčrpale zemljo, zato je prvo delo priprava gredic za nove rastline. Za solat­nice in kapusnice smo zato dodali namensko organsko gnojilo za solato, zelje, cvetačo ... Nekatere poljine bodo ostale prazne, ker moramo upoštevati zahteve kolobarja, zato jih bomo založno pognojili z organskim gnojilom Plantella Organik in tako poskrbeli za tvorjenje humusa in obogatitev zemlje s hranili za pomlad.

Velik pridelek v Mariboru

Družina Taškar Beloglavec se je pohvalila z rekordnim in resnično obilnim pridelkom. Z upoštevanjem nasvetov in pomočjo strokovnjakov Kluba Gaia ter z načrtom pravilnega kolobarja so prišli do izjemnih rezultatov. Seveda pa vrt ne bo ostal prazen niti jeseni. Družina se že pripravlja na sajenje in sejanje jesenskih vrtnin, kot so radič, motovilec, zimska čebula in zimski por, azijska listna zelenjava in brokoli, brstični ohrovt in še kaj se bo našlo. Ne le bogat pridelek, družino je prepričala tudi kakovost pridelka, saj smo s pravilnim organskim gnojenjem in uporabo naravnih sredstev za zaščito rastlin pridelali ekološke vrtnine. Pridelek so pridno tehtali in si zapisovali, kar bo prišlo prav tudi kot primerjava za prihodnje sezone. Do zdaj so nabrali skoraj 170 kilogramov zelenjave, veliko je je še na vrtu. Septembra bodo pobirali paradižnik, jajčevce, papriko, por, topinambur, toskanski ohrovt, baziliko, zeleno in peteršilj, tako da bodo količine še večje. V prihodnjem letu načrtujejo še eno visoko gredo.

Vrt na Vrhniki že prvo leto zelo uspešen

Vrt je presegel tudi vsa pričakovanja družine Remškar z Vrhnike, saj so ga v začetku letoš­nje sezone uredili popolnoma na novo. S kakovostnim organskim gnojilom smo zagotovili odlične razmere za rast in razvoj rastlin. S tem ko smo vrtnine razporedili v pravilen kolobar, smo ustvarili podlago za vsa prihod­nja leta vrtnarjenja. Skupaj z družino smo strokovnjaki Kluba Gaia vrtu dali podobo uporabnega okrasnega vrta, saj ga obkroža cvetoča obroba. Uporabili smo koristne cvetice, kot so ognjič, kapucinke in žametnice, ki od vrtnin odganjajo bolezni in škodljivce.

Pridelek je bil po besedah družine navdušujoč. Tudi na Vrhniki so sproti tehtali zelenjavo in njihovi podatki so takšni: 12 kg krompirja, 10 kg bučk, 3 kg blitve, 2 kg nadzemne kolerabice, skoraj 2 kg brokolija, prav tako stročjega fižola in redkvice. Poleg tega je bilo kar nekaj jajčevcev, paprike, čebule in veliko zelišč (peteršilj, bazilika, žajbelj, ki so jih pobirali sproti). Skupaj 40 kilogramov pridelka. Jagod pa jim niti ni uspelo tehtati, saj jih je hčerka z veseljem sproti zobala. Ker za vrt ni dobro, da je prazen, sta se na njem že znašla zimska solata in radič, druge solatnice, kapus­nice in špinačnice še pridejo, takoj ko bodo pospravili poletni pridelek.

Bujno tudi na balkonu in šolski terasi

Čeprav so bili člani družine Mahkota pogosto zdoma, je njihov vrt na balkonu uspeval zelo dobro. Z užitkom so kuhali iz sveže nabrane zelenjave, nekaj blitve in špinače so tudi zamrznili, zelišča pa posušili. Iz bazilike so pripravili domač pesto, iz jajčevcev namaz s tahinijem, kumare, paradižnik, solato pa so pojedli sproti. Enako kot Julija na Vrhniki je jagode pridno trgala mala Maša. Vrt je še kar poln, v mrazu pa bodo zelišča prestavili v zaprt prostor, da bodo vedno na voljo sveža.

Na srednji trgovski šoli v Ljubljani so dijaki že pred počitnicami pridno nabirali zelišča in jih sušili, enaka naloga jih je čakala tudi zdaj. Med poletnimi počitnicami je bilo sicer precej vroče, kljub temu pa so jih počakali krompir, šalotka, jagode, tudi paradižnik in paprika, ki še vedno lepo dozorevata in se debelita. Nad vrtom na terasi so vsi navdušeni, zato so se odločili, da ga bodo še povečali. V visoka korita nameravajo presaditi jagode in posejati različne solatnice. Prostor pa bo tudi za zimski česen.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE