Regrat - domači zdravilec, a za zdaj še brez uradne licence

18. 4. 2013 | Besedilo: Dr. Tanja Pajk Žontar

regrat, nabiranje regrata, solata

Ni le zastonj skleda solate z domačega travnika, ampak mu ljudska medicina pripisuje ugodne učinke na zdravje.

Končno so na svoj račun prišli tudi številni ljubitelji regrata, ki so komaj čakali, da si privoščijo prvo domačo okusno solato. Regrat pa pri nas ni cenjen le kot »brezplačna skleda solate, ki jo naberemo na sosednjem travniku«, ampak tudi v ljudski medicini, saj mu pripisujejo številne ugodne učinke na zdravje.

Regrat raste pri nas predvsem kot »divja zelenjava« na travnikih, nekateri pa so ga – po zasoljeni ceni – pripravljeni kupovati tudi na tržnici. Zaradi njegove vse večje priljubljenosti (in zaradi visoke cene) bodo verjetno prav kmalu regrat tudi pri nas gojili kot pomembno vrtnino, kar je ponekod v svetu že uveljavljena praksa.

Regrat, ki značilno rumeno cveti aprila in maja, poznamo pri nas pod različnimi imeni, kot so regvat, virgrad, žehtelnica in farška plata. Uporabimo lahko liste, cvetove in tudi korenine. Med bolj znane regratove izdelke zagotovo spadajo regratov sirup, regratov čaj in regratovo vino. Morda niste vedeli: uporabiti se ga da celo kot kavni nadomestek. V zadnjem času lahko ekstrakt regratovih listov oziroma korenin kupimo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Kje nabiramo regrat in kako ga pripravimo, si lahko preberete v današnji tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE