18. 9. 2017

Zaščita tal nepokrite terase

Tina iz Kamnika po elektronski pošti

Imamo teraso, ki za zdaj še ni pod streho. Dokončno jo bomo uredili čez čas. S čim bi lahko premazali tla, da bi jo lahko uporabljali že zdaj. Skrbi nas, da barva za beton ne bi bila primerna podlaga za kasnejši nanos lepila za ploščice. Katero barvo oziroma nanos lahko uporabimo, da kasneje ne bi imeli težav, zdaj pa bi teraso lahko uporabljali ne, da v notranjost hiše prinašamo odvečen prah.

Podatki o terasi:

  • terasi sta dve, veliki. 3 x 2,5 m, ležita ena nad drugo in sta prizidani k stanovanjski hiši.
  • nad zgornjo bodo kmalu  naredili streho, terasi pa bosta ostali s strani odprti.
  • hiša še nima fasade.
  • AB-plošča je samo grobo izravnana.

Premaz je le začasna rešitev

Armiranobetonsko ploščo, ki se nadaljuje iz objekta, bi morali v skladu s pravili stroke in tudi veljavnimi predpisi s spodnje in zgornje strani toplotno izolirati, ker bo v nasprotnem na tem mestu nastal izrazit linijski toplotni most. Toplotna izolacija bi morala biti vgrajena vsaj ob fasadi in sicer v pasu širine najmanj 120 cm. Toplotna izolacija s toplotno prevodnostjo λ ≤ 0,040 W/m2K bi morala biti debela najmanj 8 do 10 cm.

Ne glede na to, da bo nad zgornjo teraso naknadno narejena streha, svetujem, da se obe terasi pred meteorno vodo, ki bo pritekala s strani, zaščiti s klasično eno ali še bolje dvoslojno hidroizolacijo iz polimer-bitumenskih varilnih trakov z nosilcem poliestrskega filca. Takšno hidroizolacijo bi lahko vgradili na obstoječo AB-podlago, ki bi jo morali prej po potrebi ustrezno izravnati in premazati s hladnim bitumenskim prednamazom. Nad hidroizolacijo bi nato morali vgradili toplotno izolacijo iz ekstrudiranega polistirena, ločilni sloj iz polipropilenskega filca in armiran betonski estrih. Na takšno podlago bi na koncu z ustreznim fleksibilnim lepilom nalepili keramične ploščice. Velja opozoriti, da bi morali na robu terase hidroizolacijo priključiti na odkapno pločevino, na čelu pa estriha ne bi smeli zapreti z oblogo iz keramičnih ploščic, zato da bi voda s hidroizolacije lahko neovirano odtekala navzven. Hidroizolacijo bi morali potegniti po steni navzgor do višine najmanj 20 cm nad koto gotovega tlaka na terasi. Pred vgradnjo estriha bi morali ob steni vgraditi še pas vertikalne toplotne izolacije  iz ekstrudiranega polistirena, ki naj bo enako debel kot bo izolacija na fasadi.

Glede na to, da bo terasa kasneje nadkrita, kar pomeni, da bo samo občasno obremenjena z meteorno vodo, pa se namesto klasične lahko predvidi tudi tako imenovana alternativna hidroizolacija (npr. iz dvokomponentne fleksibilne polimer-cementne tesnilne mase ali iz poliuretana), ki se vgrajuje neposredno pod oblogo iz keramičnih ploščic. Takšna hidroizolacija, ki je po naših izkušnjah sicer manj zanesljiva, ima to prednost, da pred vodo zaščiti tudi betonski estrih, kar pomeni, da so tudi detajli na čelu terase bolj preprosti in lepši.

Če zaradi pomanjkanja višine ne boste mogli vgraditi klasične toplotne izolacije in estriha, pa obstaja še rešitev s specialnimi ploščami iz ekstrudiranega polistirena, ki so že tovarniško kaširane s stekleno mrežico in na katere se lahko keramične ploščice lepijo neposredno.

Če se vrnemo še na vaše osnovno vprašanje: začasno lahko površino pred prašenjem zaščitite z ustreznim tankoslojnim premazom za beton, ker boste pred ploščicami v vsakem primeru morali vgradili še druge sloje. Pri takšnem premazu sicer obstaja nevarnost, da se bo začel sčasoma luščiti, vendar se takšne poškodbe lahko preprosto sanirajo. Elastični debeloslojni premazi na osnovi umetnih smol, ki hkrati lahko opravljajo tudi funkcijo hidrozaščite, pa se po moji oceni za začasno rešitev predragi. Če plošča ni gladka in ravna, boste morali prej prek veznega sloja vgraditi še izravnalni sloj iz polimer-cementne sanacijske malte.  

Odgovarja: Tomaž Škerlep

strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Ogrevanje hiše

Kupil sem 10 let staro hišo, ki ima v pritličju talno ogrevanje, v mansardi pa radiatorsko. Površina je 220 m2. Hiša je zidana modularna opeka + 14 cm stiroporja. Sedaj je kurj... Več >

Slavc

Glede na podatek o zunanjih stenah hiše obstajata obe omenjeni možnosti. Za odločitev o eni ali drugi vam svetujem po... Več >

Matjaž Malovrh
neodvisni energetski svetovalec

Izolacija s stiroporjem

Imam 50 let staro hišo, zidano z navadno rdečo polno opeko z zunanje strani trnova in skupaj debelina 45 cm. Izdelati bi dal izolacijo s stiroporjem. Zanima me, kakšno debelino stirop... Več >

Roman

Več >

Preureditev stopnic v shrambo

Lep pozdrav. Rad bi preuredil stopnice v shrambo oziroma v garderobo in me zanima, če imate kakšen predlog. Stopnice sem že zaprl. Več >

Mitja

Spoštovani, priporočam, da si police za shranjevanje razporedite samo na eno stran (na levo steno, ki je ... Več >

Katra Jezeršek
Magistrica inženirka arhitekture in sodelavka spletne redakcije.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE